torstai 26. toukokuuta 2016

Ruoka-aine allergiat

Ruoka-aine allergiat
Allergia on yliherkkyyttä jotakin ruuan sisältämää ainetta kohtaan. Elimistö ei tunnista tätä ainetta, vaan käsittää sen eräänlaisena vieraana aineena. Yleensä tämä aine on proteiini, mutta ruuissa on muitakin allergiaa aiheuttavia aineita.
Pavut, kananmuna, kala, porkkana, tomaatti ja omena ovat tavallisimpia ruoka-aineallergioiden aiheuttajia.
Elimistö puolustautuu vieraita aineita, myös allergiaa aiheuttavia aineita, vastaan muodostamalla vasta-aineita. Vasta-aineet vapauttavat elimistöstä erilaisia välittäjäaineita, jotka aiheuttavat allergian oireet, kuten ihottumaa tai silmäoireita. Allergiaoireet saattavat ilmaantua välittömästi ruokailun jälkeen tai 2 - 4 tunnin kuluttua ruokailusta.

Mitkä aiheuttavat ruoka-aineallergiaa?

Eri ikäisillä eniten allergiaa aiheuttavat eri ruoka-aineet. Esimerkiksi vauvoilla lehmänmaito on melko yleinen allergian aiheuttaja, mutta aikuisilla lehmänmaito aiheuttaa hyvin harvoin allergiaa.
Lapsilla ruoka-aineallergiat ovat yleisimpiä kuin aikuisilla eli ne usein häviävät tai helpottuvat iän mukana.
Vauvojen yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajatLasten yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajatAikuisten yleisimmät ruoka-aineallergian aiheuttajat
Kananmuna
Maito
Kotimaiset viljat (vehnä, ohra, ruis, kaura)
Soija
Herne, papu
Banaani
Kala
Sianliha
Naudanliha
Peruna
Muna
Pähkinä, manteli
Hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi)
Vihannekset (tomaatti, paprika)
Juurekset (peruna, porkkana, selleri)
Soija
Herne, papu
Mausteet
Pähkinä, manteli
Hedelmät (omena, päärynä, luumu, persikka, kiivi)
Vihannekset (tomaatti, paprika)
Juurekset (peruna, porkkana, selleri)
Mausteet (pippurit, kaneli, kumina, kurkuma, sinappi)
Soija
Ruoka-aineallergian voimakkuus saattaa vaihdella vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi koivun siitepölylle allergiset voivat olla herkempiä tietyille ruuille keväällä samaan aikaan, jolloin siitepölykin aiheuttaa allergiaa. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi.
Ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergisia oireita myös muulla tavalla kuin suun kautta nautittuna. Jauhopölyn hengittäminen voi aiheuttaa hengitystieoireita, mutta sama jauho esimerkiksi leivässä ei aiheuta oireita.


Lisäaineallergiat
Myös lisäaineet voivat aiheuttaa allergiaa. Lisäaineallergiat ovat kuitenkin huomattavasti harvinaisempia kuin muut ruoka-aineallergiat. On arvioitu, että keskimäärin 0,1 % väestöstä lisäaineet aiheuttavat allergisia oireita.
Lisäaineallergiat ovat tavallisempia niillä, jotka saavat allergiaoireita myös ruoka-aineista. Allergiaa aiheuttavia lisäaineita ovat mm. säilöntäaineet, hapettumisenestoaineet, glutamaatit ja väriaineet
Ruoka ei ole ainoa allergian aiheuttaja
Allergiaa aiheuttavat ruuan lisäksi esimerkiksi huone- ja siitepöly, eläinten karvat, ilman epäpuhtaudet, pesu- ja lääkeaineet. Koivun siitepölylle allergiset ovat usein allergisia esimerkiksi omenoille, päärynöille, luumulle, mausteille, perunalle, tomaatille, paprikalle, porkkanalle, palsternakalle ja sellerille.

Allergiaa vai ei?

Pikkulasten vilja-allergia on eri asia kuin keliakia. Vilja-allergiassa vehnän, ohran, rukiin ja kauran proteiinit aiheuttavat iho-, suolisto ja hengitystieoireita.
Myös maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi. Maitoallergiassa maidon proteiinit voivat aiheuttaa ihottumaa, oksentelua ja ripulia. Maito- ja vilja-allergiat parantuvat usein ennen kouluikää.
Joskus yliherkkyysoireita ilmenee lievänä ja epäsäännöllisesti. Elimistö voi tottua allergian aiheuttajaan niin, että oireita ei enää totuttelun jälkeen ilmene. Tämän takia ei pidä liian herkästi alkaa välttää joskus oireita aiheuttaneita elintarvikkeita. Voimakkaisiin oireisiin täytyy kuitenkin suhtautua vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti