torstai 27. elokuuta 2015

GLUTEENITON RUOKAVALIO

 Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio oli tarkoitettu ihmisille, joilla oli keliakia. Luteenittomalla ruokavaliolla hoidetaan keliakiaa, sillä keliaakikolle viljojen gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurioita. Gluteenitonta dieettiä voivat käyttää muutkin kuin keliakiapotilaat.Gluteeniton ruokavalio ei sisällä vehnää, ruista ja ohraa eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava henkilö ei voi syödä vehnää, ohraa ja ruista eikä niitä sisältäviä elintarvikkeita.Voi syö
  • Hedelmät, marjat ja vihannekset tuoreina, pakasteina ja kuivattuina
  • Kananmunat
  • Käsittelemätön liha
  • Käsittelemätön kala
  • Pähkinät ja siemenet
  • Jogurtti, skyr ja muut hapanmaitotuotteet (ilman mysliä)
  • Maito, voi ja kerma
  • Peruna ja bataatti
  • Riisi, tattari, villiriisi, amarantti ja kvinoa
  • Gluteenittomat versiot leivistä, kekseistä, myslistä ja puuroista. Valmistusaineina ovat yleensä maissi-, riisi-, soija- tai kookosjauho, amarantti, durra (sorghum- tai kaffelihirssi), tattari, tapioka (kassava, maniokki), kvinoa, kikherneet (kahviherneet) tai hirssi.
  • Gluteeniton kaura
  • Gluteenittomat jauhot
  • Öljy ja etikka
  • Gluteeniton olut
Valmistat gluteeniton ruokaa:
  • Gluteeniton ruoka kannattaa valmistaa ennen tavallisia ruoka-annoksia.
  • Käytä vain puhtaita työvälineitä ja puhdista työtasojen pinnat ennen leivontaa.
  • Samalla leipälaudalla ei voi pilkkoa vehnäleipää "taviksille" ja vihanneksia keliaakikoille. Käytä puhdasta leikkuulautaa ja veistä.
  • Käytä puhdasta leivinpaperia, tai leivinpaperia jolla on paistettu vain gluteenittomia leivonnaisia.
  • Jos samaa mittaa on käytetty esimerkiksi vehnäjauhon ja sokerin mittaamiseen, gluteenittomia valmistaessa tulee ottaa puhdas mitta ja uusi sokeripussi käyttöön.
  • Samaa voirasiaa ei voi käyttää tavallisten ja gluteenittomien leipien voiteluun. Keliaakikolla tulee olla oma voirasia ja -veitsi.
  • Tavallisia ja gluteenittomia leipiä ei voi paahtaa samassa leivänpaahtimessa. Hanki keliaakikolle oma leivänpaahdin tai käytä paahtopusseja. Paahtopussit ovat leivänpaahtimessa käytettäviä silikonipusseja, joissa gluteenittomia leipiä voi paahtaa ilman kontaminaatiovaaraa.
  • Kun tarjoilet gluteenittomia leivonnaisia, laita ne aina eri lautaselle/tarjottimelle kuin tavalliset. Käytä eri ottimia tavallisiin ja gluteenittomiin leivonnaisiin ja varmista, etteivät ne voi mennä sekaisin keskenään.
  • Varmista ruokaa ottaessasi ja tarjoillessasi, ettei leivänmuruja tai muuta gluteenipitoista pääse tippumaan gluteenittomien annosten sekaan tai keliaakikoiden lautasille.

Raaka-aineita, joita voi käyttää gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa:
Kastikkeet:  jauhokset, riisi-, hirssi-, maissi-, tattari-, gluteeniton kaurajauho, perunajauho, maissi-, riisi-, tapiocatärkkelys, valmiit kastikejauheet, perunahiutaleet, pakasteperunarakeet, sulatejuust.

Leivitys: gluteeniton korppujauho, gluteenittomat hiutaleet, gluteenittomat suurimot, riisijauho, tattarijauho, sokerijuurikashiutaleet (Fibrex), gluteenittomia murskattuja riisimuroja ja maissihiutaleita, maissiryynejä, karkeita riisijauhoja, seesaminsiemeniä.

 Korvaat gluteenittomissa murekemassoissa korppujauhot

liha- ja kalamurekkeissa voidaan korppujauhot korvata gluteenittomasta leivästä valmistetulla korppujauholla. Myös perunahiutaleiden, raastetun tai keitetyn perunan ja kasvisten käyttö on mahdollista lihamurekkeissa. Leivitykseen käyvät maissijauhot, gluteenittomat leipäjauhot ja gluteeniton korppujauho. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti