keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Suomalainen ruskea kastike ja Espagnolekastike




Ruskea kastike 

40 g rasvaa
40 g vehnäjauhoja
1 tl lihalientä
0,5 tl suolaa
Mausteitä: mustapippuri, paprikaa, sinappia
 

Valmistus:
  • Sulata rasva paistinpannussa.
  • Lisää jauhot ja ruskista seosta hyvin sekoittaen, kunnes se on tasaisen kauniin ruskeaa. 
  • Pannu ei saa olla liian kuuna, etteivät jauhot ruskistu epätasaisesti!!
  • (Lisää hienonnettu sipeli ruskistamisen loppuvaiheessa!!)
  • (Sipuli ilmee ruskistuessa rasvaa, joten käytä sitä enemmän!!) 
  • Jauhojen ruskistuessa, jäähdytä pannua vähän.
  • Lisää neste.
  • Mausta kastike.
Ruskea kastike sopii erinomaisesti kastikkeeksi lihapullille ja murekkeille, kokolihalle ja riistalle.


 Espagnolekastike 

30 g rasvaa 
35 g porkkanaa, paloina
35 g sipulia, paloina
35 g selleriä, paloina
30 g tomaattipyreetä
1 tl lihalientä
 Mausteitä: timjamia, suola, valkosipulia, valkopippuri
 Valmistus:
  • Ruskista juurekset kattilan pohjolla (saavat ottaa väriäkin).
  • Lisää tomaattipyree ja jatka ruskistamista, kunnes pyree on ruskistunut.
  • Lisää valmis liemi ja keitä lientä haudutuslämmöllä.
  • Kuori vaahto ja lisää mausteet.
  • Saosta tärkkelysjauholla.
  • Keitä kastiketta noin 1 tunti ja siivilöi.
Espagnole-kastiketta kutsutaan Suomessa usein nimellä ruskea kastike. Siitä voidaan valmistaa täyteläisen tummia kastikkeita lihoille, mutta myös alkoholilla maustettu kastikkeita, kuten madeira -tai portviinikastiketta.  Perinteisesti kastikkeeseen lisätään alkuvaiheessa myös makua antavia vihanneksia, jotka siivilöidään pois valmistuksen loppuvaiheessa.

Hyvä puoli: maistuu hyvältä ja helppo tehdä!

Jos haluaa voi laittaa sinne kerma tai sulatejuusto!!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti